Wykonanie
Kto by pomyslał, że rodzice mojego znajomego z pracy mają sad z jabłoniami… Toteż dostał on od nich masę
jabłek, a ponieważ jak wnioskuję nie jest najlepszym kucharzem, jakoś te
jabłka musiał spożytkować, Dostałam więc wielki worek wypełniony
jabłkami, ale również prośbe o upieczenie szarlotki! Całą niedzielę spędziłam na wyszukiwaniu najlepszego przepisu, zagniataniu ciasta i przygotowywaniu nadzienia i udało się! Szarlotka zaniesiona do biura znikła w ciągu 10 minut.

Składniki:Ciasto:350 g
mąki pszennej (ok 2,5 kubka)180 g
masła30 g
cukru5
żółtekKruszonka:2 łyżki
masłałyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
cukru4 łyżki
mąkiNadzienie:ok 1 kg
jabłekcynamonok 100 g
cukru (1/3 kubka, ale zależy od odmiany
jabłek)2 łyżeczki
cukru waniliowegoodrobina
wodyPrzygotowanie:Ciasto kruche – wszystkie sładniki na ciasto należy dokładnie ze sobą połączyć, aż powstanie zwarte ciasto. Najlepiej wyrabiać je ręcznie, gdyż
masło rozpuszcza się pod wpływem ciepła dłoni i pozwala zagnieść ciasto. Uformować zgrabną kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Kurszonka – wszystkie składniki połączyć ze sobą, można rozgnieść je łyżką, ale lepiej rozdrobnić
masło palcami tak aż złączy się z sypkimi składnikami. Kurszonka powinna być jak dość gruby piasek.Nadzienie –
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do garnka lub na patelnię dosypać
cukier oraz
cynamon (ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy, ja dodałam ok 1,5 łyżki).
Jabłka należy poddusić z odrobiną
wody, do czasu aż
będa zupełnie miękkie i praktycznie całą puszczona przez nie
woda odparuję (ok 10 minut).Podczas kiedy
jabłka się gotują, ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno oraz brzegi blaszki do pieczenia (może być to blaszka jak do tarty, lub tortownica). Ciasto można rozwałkować i wyłożyć do naczynia, ale jeśli sprawia problemy z wałkowaniem można po prostu dokładnie wylepieć formę kawałkami ciasta. Nakłuwamy widelcem spód ciasta i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut – ciasto musi się podpiec.Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie lekko ostudzone uprzednio
jabłka, posypać dokładnie kruszonką i wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut.Szarlotka doskonale smakuję na ciepło np. z
lodami waniliowymi lub z
bitą śmietaną, ale na zimno jako ciasto do
kawy również jest wyśmienita.


