Wykonanie
Nie ma prostszego dania na poprawę humoru! Za oknem szary, deszczowy, jesienny dzień, więc koniecznie trzeba przyrządzić jaką gorącą potrawę, która polepszy nam nastrój!
Makaron z
boczkiem i sosem
śmietanowym, do tego
pieczarki i żółty, ciągnący się
ser.


Składniki (dla 2- 3 osób):200 g
boczku200 ml
śmietany300 g
pieczarek100 g tartego
żółtego sera (ja użyłam ementalera)50 g
parmezanu2
żółtkaprzyprawy:
sól,
pieprz, łyżeczka
suszonego oreganook 200 g suchego ulubionego
makaronu (spaghetti, tagliatelle)

Przygotowanie (ok 20 minut):Na patelnie wrzucamy pokrojony w drobną kosteczkę
boczek, podsmażamy przez jakieś 2 minuty, aż wytopi się tłuszcz. Dorzucamy pokrojone w kostkę
pieczarki. Wszystko smażymy przez ok 10 minut, aż
boczek i
pieczarki będą przyrumienione. W
między czasie w osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente. Na patelnie dodajemy
śmietanę, tarty
ser, oraz doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż
śmietaną się zagotuję. Odcedzamy
makaron i dodajemy go do sosu. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy 2
żółtka, znów mieszamy (
żółtka nie mają się ściąć tylko być półpłynne i zagęścić sos, dlatego dodajemy je już po zdjęciu z palnika), posypujemy dokładnie startym
parmezanem i gotowe. Proste i pyszne.





