ßßß

Składniki (dla 2- 3 osób):200 g boczku200 ml śmietany300 g pieczarek100 g tartego żółtego sera (ja użyłam ementalera)50 g parmezanu2 żółtkaprzyprawy: sól, pieprz, łyżeczka suszonego oreganook 200 g suchego ulubionego makaronu (spaghetti, tagliatelle)
Przygotowanie (ok 20 minut):Na patelnie wrzucamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek, podsmażamy przez jakieś 2 minuty, aż wytopi się tłuszcz. Dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki. Wszystko smażymy przez ok 10 minut, aż boczek i pieczarki będą przyrumienione. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnie dodajemy śmietanę, tarty ser, oraz doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż śmietaną się zagotuję. Odcedzamy makaron i dodajemy go do sosu. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy 2 żółtka, znów mieszamy (żółtka nie mają się ściąć tylko być półpłynne i zagęścić sos, dlatego dodajemy je już po zdjęciu z palnika), posypujemy dokładnie startym parmezanem i gotowe. Proste i pyszne.




