ßßß Cookit - przepis na Serowa carbonara z pieczarkami

Serowa carbonara z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Nie ma prostszego dania na poprawę humoru! Za oknem szary, deszczowy, jesienny dzień, więc koniecznie trzeba przyrządzić jaką gorącą potrawę, która polepszy nam nastrój! Makaron z boczkiem i sosem śmietanowym, do tego pieczarki i żółty, ciągnący się ser.
Składniki (dla 2- 3 osób):
200 g boczku
200 ml śmietany
300 g pieczarek
100 g tartego żółtego sera (ja użyłam ementalera)
50 g parmezanu
2 żółtka
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka suszonego oregano
ok 200 g suchego ulubionego makaronu (spaghetti, tagliatelle)
Przygotowanie (ok 20 minut):
Na patelnie wrzucamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek, podsmażamy przez jakieś 2 minuty, aż wytopi się tłuszcz. Dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki. Wszystko smażymy przez ok 10 minut, aż boczek i pieczarki będą przyrumienione. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnie dodajemy śmietanę, tarty ser, oraz doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż śmietaną się zagotuję. Odcedzamy makaron i dodajemy go do sosu. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy 2 żółtka, znów mieszamy (żółtka nie mają się ściąć tylko być półpłynne i zagęścić sos, dlatego dodajemy je już po zdjęciu z palnika), posypujemy dokładnie startym parmezanem i gotowe. Proste i pyszne.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/serowa-carbonara-z-pieczarkami