Wykonanie
Idealne późne, jesienne śniadanie

Składniki:3
jajkagarść
winogron (mogą być czerwone, białe, jakie lubimy)1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
rozmarynu*odrobina
sera np.
parmezanu lub
mozzarelli (opcjonalnie)
sól,
pieprz*można użyć świeżego lub suszonego. Ja dałam suszonyPrzygotowanie:
Winogrona umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki jeśli są. Na patelni lekko rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać
winogrona i smażyć około 2-3 minut aż lekko zaczną się rumienić. Dodać posiekany
rozmaryn i smażyć jeszcze chwile aż uwolni swój aromat. Do miski wbić
jajka, dodać szczyptę
soli i
pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem lub trzepaczką aby
jajka zrobiły się puszyste. Podsmażone
winogrona zalać masą jajeczną, na wierzchu położyć kawałki
sera mozzarella (ja tak zrobiłam), albo jak wolimy to posypać po wierzchu startym
parmezanem. Omlet przykryć i smażyć na małym ogniu około 5 minut, aż cały się zetnie.