ßßß Cookit - przepis na Omlet ze szparagami i białym serem

Omlet ze szparagami i białym serem

nazwa

Wykonanie

Sezon na szparagi czas zacząć! Jest w końcu majówka, wszyscy spędzają czas nad jeziorem/na działce/na pikniku! W tym roku u mnie o dziwo majówki nie ma (tutaj 1 maja nie jest dniem wolnym :o), a i pogoda też nie dopisała. Ale to nic 😉
Muszę jakoś to zrekompensować, więc na śniadanie zrobiłam pyszny omlet! Niby zwykłe danie, ale dodatek szparagów, białego sera i pokruszonych orzechów włoskich sprawia, że jest to wyjątkowo zdrowe i wręcz wykwintne śniadanie.
Składniki (1 omlet):
2 jajka
kilka szparagów (użyłam samych główek)
gruby plaster białego sera twarogowego
kilka orzechów włoskich
pół łyżki masła
pół łyżki oliwy z oliwek
sól,
odrobina (około pół łyżeczki) płatków chilli
odrobina suszonej bazylii
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy lekko orzechy włoskie (smażymy kilka minut, aż zaczną pachnieć i leciutko się zrumienią). Zdejmujemy orzechy włoskie i wrzucamy masło oraz oliwę z oliwek, dodajemy na patelnie główki szparagów i smażymy przez ok 5-7 minut, aż będą miękkie. Do miski wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy dokładnie widelcem, dodajemy odrobinę soli, płatki chilli oraz bazylię. Kiedy szparagi są gotowe zalewamy je dokładnie jajkami, na wierzch układamy pokruszony biały ser oraz pokruszone, zrumienione orzechy włoskie. Wszystko smażymy, aż masa zetnie się z wierzchu (na wolnym ogniu, najlepiej pod przykrywką, przez kilka minut). Podajemy póki gorące. Wspaniałe, majówkowe śniadanie!
Źródło:http://www.followthetaste.pl/omlet-ze-szparagami-i-bialym-serem