ßßß
Składniki (1 omlet):2 jajkakilka szparagów (użyłam samych główek)gruby plaster białego sera twarogowegokilka orzechów włoskichpół łyżki masłapół łyżki oliwy z oliweksól,odrobina (około pół łyżeczki) płatków chilliodrobina suszonej bazyliiPrzygotowanie:Na suchej patelni prażymy lekko orzechy włoskie (smażymy kilka minut, aż zaczną pachnieć i leciutko się zrumienią). Zdejmujemy orzechy włoskie i wrzucamy masło oraz oliwę z oliwek, dodajemy na patelnie główki szparagów i smażymy przez ok 5-7 minut, aż będą miękkie. Do miski wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy dokładnie widelcem, dodajemy odrobinę soli, płatki chilli oraz bazylię. Kiedy szparagi są gotowe zalewamy je dokładnie jajkami, na wierzch układamy pokruszony biały ser oraz pokruszone, zrumienione orzechy włoskie. Wszystko smażymy, aż masa zetnie się z wierzchu (na wolnym ogniu, najlepiej pod przykrywką, przez kilka minut). Podajemy póki gorące. Wspaniałe, majówkowe śniadanie!
