Wykonanie
Sezon na
szparagi czas zacząć! Jest w końcu majówka, wszyscy spędzają czas nad jeziorem/na działce/na pikniku! W tym roku u mnie o dziwo majówki nie ma (tutaj 1 maja nie jest dniem wolnym :o), a i pogoda też nie dopisała. Ale to nic 😉Muszę jakoś to zrekompensować, więc na śniadanie zrobiłam pyszny omlet! Niby zwykłe danie, ale dodatek
szparagów,
białego sera i pokruszonych
orzechów włoskich sprawia, że jest to wyjątkowo zdrowe i wręcz wykwintne śniadanie.

Składniki (1 omlet):2
jajkakilka
szparagów (użyłam samych główek)gruby plaster
białego sera twarogowegokilka
orzechów włoskichpół łyżki
masłapół łyżki
oliwy z oliweksól,odrobina (około pół łyżeczki)
płatków chilliodrobina suszonej
bazyliiPrzygotowanie:Na suchej patelni prażymy lekko
orzechy włoskie (smażymy kilka minut, aż zaczną pachnieć i leciutko się zrumienią). Zdejmujemy
orzechy włoskie i wrzucamy
masło oraz
oliwę z oliwek, dodajemy na patelnie główki
szparagów i smażymy przez ok 5-7 minut, aż będą miękkie. Do miski wbijamy dwa
jajka i roztrzepujemy dokładnie widelcem, dodajemy odrobinę
soli,
płatki chilli oraz
bazylię. Kiedy
szparagi są gotowe zalewamy je dokładnie
jajkami, na wierzch układamy pokruszony
biały ser oraz pokruszone, zrumienione
orzechy włoskie. Wszystko smażymy, aż masa zetnie się z wierzchu (na wolnym ogniu, najlepiej pod przykrywką, przez kilka minut). Podajemy
póki gorące. Wspaniałe, majówkowe śniadanie!

