Wykonanie
Ostatnio dużo eksperymentuję z dodatkami do dań głównych, staram się też wyszukiwać mało popularne jeszcze produkty i stąd proponuję
ziemniaki z fenkułem zapiekane z
mozzarellą. Chyba wszystko zapiekane pod
mozzarellą musi być smaczne:) Jest to dokonały dodatek do ryb,
mięs lub podobnie jak zapiekany
kalafior,może stanowić wegetariańskie danie główne.Polecam!Czas przygotowania: max. 20 min,Czas pieczenia: ok. 50 min,Ilość porcji: 4 jako dodatek,2 jako danie główneSkładniki:2 duże lub 3 średnie
ziemniaki,obrane i umyte1 duża bulwa fenkułu z odciętą zieloną górą1/2 – 2/3 szklanki
mlekaok. 100 g startej
mozzarellisól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 oC.Używając szatkownicy, pokrój
ziemniaki i fenkuł na średnio cienkie plasterki.Ułóż warstwę
ziemniaków w większym naczyniu żaroodpornym tak,by zachodziły na siebie w 2/3.
Posól je i popieprz, następnie ułóż w ten sam sposób na ziemniakach warstwę fenkułu i także go dobrze dopraw.Gdyby zostały jeszcze plasterki po ułożeniu 2 warstw,także je wyłóż na fenkuł i dopraw.Polej warzywa
mlekiem, tylko do wysokości przedostatniej warstwy (powinno wystarczyć max. 2/3 szklanki)Przykryj naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię,posyp warzywa
mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut, lub do momentu zarumienienia się
sera.Wyjmij danie z piekarnika i pozwól mu poleżeć przez 10 min przed krojeniem i podaniem.Smacznego!
Share the post "
Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod
mozzarellą"