Wykonanie
Share the post "Puree ziemniaczane z
serem brie /
Brie mashed potatoes"
Dziś przedstawiam łatwy przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego. Jedwabiste, dobrze doprawione puree z
serem brie i
mlekiem zachwycą każdego fana dodatków ziemniaczanych.
Brie można swobodnie zastąpić
camembertem. Polecam!
Scroll down for recipe in English

(6 porcji)
Składniki:
150 g
sera brie900 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1/3 szklanki
mlekasól i mielony
czarny pieprz do smaku
świeży, posiekany
szczypiorekPrzygotowanie:
Podziel
ser na trójkąciki i usuń białą skórkę. Następnie pokrój go w małą kostkę i odstaw na czas gotowania
ziemniaków, by nabrał temperatury pokojowej.
Ziemniaki umieść w garnku i zalej
wodą, tak by były tylko lekko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 12-15 minut, lub do miękkości. Odcedź je i ponownie włóż do tego samego garnka. Następnie dodaj
ser,
mleko,
sól i
pieprz i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do
ziemniaków lub zmiksuj w pojemniku blendera aby otrzymać jedwabisty efekt. Dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne.
Posyp
szczypiorkiem i ewentualnie
pieprzem i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!

English version
Brie mashed potatoes
(6 servings)
Ingredients:
150 g
brie cheese
900 g cubed peeled potatoes
1/3 cup milk
salt and ground black pepper to taste
chopped fresh chives
Preparation:
Cut cheese into wedges and carefully remove rind. Chop cheese and let stand at room temperature while potato cooks.
Place potato in a large pot and cover with water. Bring to a boil, then educe heat and simmer 12-15 minutes or until tender. Drain in a colander and return potato to pan. Add cheese, milk, salt and pepper,
mash with a potato masher until smooth or use stand blender to achieve silky smooth effect.
Garnish with chives and additional pepper, if desired.
Enjoy!

Share the post "Puree ziemniaczane z
serem brie /
Brie mashed potatoes"


