ßßß
(6 porcji)Składniki:150 g sera brie900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę1/3 szklanki mlekasól i mielony czarny pieprz do smakuświeży, posiekany szczypiorekPrzygotowanie:Podziel ser na trójkąciki i usuń białą skórkę. Następnie pokrój go w małą kostkę i odstaw na czas gotowania ziemniaków, by nabrał temperatury pokojowej.Ziemniaki umieść w garnku i zalej wodą, tak by były tylko lekko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 12-15 minut, lub do miękkości. Odcedź je i ponownie włóż do tego samego garnka. Następnie dodaj ser, mleko, sól i pieprz i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj w pojemniku blendera aby otrzymać jedwabisty efekt. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.Posyp szczypiorkiem i ewentualnie pieprzem i podawaj z ulubionym daniem głównym.Smacznego!
English versionBrie mashed potatoes(6 servings)Ingredients:150 g brie cheese900 g cubed peeled potatoes1/3 cup milksalt and ground black pepper to tastechopped fresh chivesPreparation:Cut cheese into wedges and carefully remove rind. Chop cheese and let stand at room temperature while potato cooks.Place potato in a large pot and cover with water. Bring to a boil, then educe heat and simmer 12-15 minutes or until tender. Drain in a colander and return potato to pan. Add cheese, milk, salt and pepper, mash with a potato masher until smooth or use stand blender to achieve silky smooth effect.Garnish with chives and additional pepper, if desired.Enjoy!
Share the post "Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes"

