Wykonanie
Przedstawiam moje kolejne podejście do pizzy, tym razem z moimi ulubionymi składnikami. Kompozycja smakowa jak dla mnie jest idealna i trudno było mi znaleźć coś podobnego w pizzeriach. Ciasto wyszło jak zwykle idealnie cienkie, chociaż na pewno następnym razem dosypię więcej
sera:).Pizza z
tuńczykiem ( 1 szt., średnica ok.40 cm)Składniki:połowa ciasta i sosu z tego przepisu1/4
cebuli pokrojonej w cienkie plasterkimała puszka
tuńczyka w sosie własnym5-6 czarnych
oliwek pokrojonych w plasterkiok. 2-3 łyżki
kukurydzy z puszkiok 150 g
startego sera ( u mnie mix
mozzarelli z
żółtym)Przygotowanie:Rozwałkuj ciasto na kształt koła tak, by miało średnicę ok 40 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posmaruj całą powierzchnię ciasta
sosem pomidorowym (łącznie z brzegami), następnie zawiń delikatnie brzegi do środka, tak by sos znalazł się także wewnątrz (dzięki temu po upieczeniu brzegi nie będą suche).Następnie rozłóż równomiernie odcedzonego
tuńczyka,rozsyp na całej powierzchni
cebulę,
kukurydzę i
oliwki.Posyp
serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 25 min (bez termoobiegu).Przełóż na talerz i pokrój na porcje.Smacznego!
Share the post "Pizza z
tuńczykiem,
cebulą,
kukurydzą i
czarnymi oliwkami"