Wykonanie
W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta dotyczącego idealnego ciasta i sosu do pizzy, postanowiłam na prośbę mojej połówki zrobić dla niego pizzę taką jaką on lubi, czyli pikantną. Sam wybrał składniki i wyszła pyszna! Ciasto upiekło się znakomicie, było cienkie i bez problemu utrzymywało składniki pizzy. Myślę,że jak na pierwszy raz poszło mi nieźle:), sam smak nie odbiegał od pizzy z renomowanych pizzerii.Pizza z pepperoni ( 1 szt., średnica ok.40 cm)Składniki:połowa ciasta i sosu z tego przepisu1/4
cebuli pokrojonej w cienkie plasterki2
pieczarki pokrojone w plasterkiok. 25 plasterków pepperoni1
czerwone chilli pokrojone w cienkie plasterkiok. 2-3 łyżki
kukurydzy z puszkiok 150 g
startego sera ( u mnie mix
mozzarelli z
żółtym)Przygotowanie:Rozwałkuj ciasto na kształt koła tak, by miało średnicę ok 40 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posmaruj całą powierzchnię ciasta
sosem pomidorowym (łącznie z brzegami), następnie zawiń delikatnie brzegi do środka, tak by sos znalazł się także wewnątrz (dzięki temu po upieczeniu brzegi nie będą suche).Następnie rozłóż równomiernie plasterki pepperoni,rozsyp na całej powierzchni
cebulę,
chilli,
kukurydzę i
pieczarki pokrojone w plasterki (przed wyłożeniem na pizzę lekko je podsmaż, tak by puściły
soki, dzięki temu pizza nie będzie zbyt wilgotna).Następnie posyp
serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 25 min (bez termoobiegu).Przełóż na talerz i pokrój na porcje.Smacznego!
Share the post "Pizza z pepperoni,
chilli,
pieczarkami i
kukurydzą"