ßßß
(1 duża 32 cm)Składniki:1 porcja ciasta do pizzy, kupionego, ewentualnie z tego lub tego przepisu1 cebula, pokrojona w cienkie plasterkiszczypta soli i pieprzu1 łyżeczka listków świeżego tymianku1 gruszka, z usuniętym rdzeniem i pokrojona w cienkie plasterki1/2 szklanki startego sera gouda1/2 szklanki startej mozzarelli1/4 szklanki pokruszonej lub posiekanej gorgonzoli6-7 plasterków bresaoli lub prosciutto, zwiniętych w rulon i pokrojonych w cienkie paskiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia lub przygotuj kamień do pizzy i wyłóż rozwałkowane ciasto.Na średniej wielkości patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć cebulę. Smaż do miękkości i ładnego zarumienienia, przez około 10 minut.Na przygotowanym cieście rozprowadź łyżeczkę oliwy z oliwek, posyp solą, pieprzem i tymiankiem i wyłóż cebulę.Następnie posyp całość serami i gorgonzolą, a na wierzch rozłóż gruszkę i bresaolę.Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do ładnego zarumienienia. Wyjmij i podawaj natychmiast.Smacznego!
English versionBresaola, pear and gorgonzola pizza(1×32 cm)Ingredients:1 portion of pizza dough, store bought or homemade from this or this recipe1 yellow onion, thinly slicedpinch of salt and pepper1 tsp fresh thyme1 pear, cored and thinly sliced1/2 cup gouda, shredded1/2 cup mozzarella, shredded1/4 cup gorgonzola, crumbled6-7 slices of bresaola or prosciutto, rolled up and sliced thinlyPreparation:Preheat oven to 240 oC. Grease a baking sheet or pizza stone with oil and roll the pizza dough out onto the sheet.Heat a medium sized skillet over medium high heat with 1 tbsp of oil. Add the sliced onion and cook until it softens and turns golden brown (about 10 minutes).Brush the teaspoon of olive oil all over the top of the dough, then sprinkle on salt, pepper, the fresh thyme and place the onionSprinkle the shredded cheeses and gorgonzola crumbles all over the pizza. Finish the pizza off by placing the slices of pear and prosciutto evenly over the top of the pizza.Bake the pizza for 15-20 minutes or until it is bubbly and golden. Remove from the oven and serve immediately.Enjoy!
Share the post "Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza"


