Wykonanie
Składniki na dwie duże porcje:4
jajapół kulki
mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (około 60 g.)2 plasterki
szynki z indyka lub kurczątśrednia
cukiniaśrednia
cebulapół
papryki (kolor dowolny)
sól,
pieprz i
tymianek do smaku.Wszystkie składniki pokroić w paski lub większą kostkę.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Na odrobienie
oliwy zeszklić
cebulę, dodać
wędlinę, następnie
paprykę i
cukinie. Doprawić do smaku.
Jaja wybić do miski, dodać
ser, dokładnie wymieszać.W naczyniu żaroodpornym wyłożyć lekko podduszone warzywa, nadal al dente. Polać masą jajeczną. Zapiekać bez przykrycia około 15 minut w temperaturze 200 st.Frittatę można jeść także na zimno.Podobnie jak
sałatkę z
kaszy gryczanej, frittatę robię z tego, co akurat mam w lodówce. Można włożyć też/lub
pomidora,
pieczarki,
brokuły,
kalarepkę. Masa jajeczna jest stałym, niezmiennym składnikiem. Można ją wzbogacić też innymi
przyprawami. Smacznego!
Siostra Druga