ßßß Cookit - przepis na Fit frittata

Fit frittata

nazwa

Wykonanie

Składniki na dwie duże porcje:
4 jaja
pół kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (około 60 g.)
2 plasterki szynki z indyka lub kurcząt
średnia cukinia
średnia cebula
pół papryki (kolor dowolny)
sól, pieprz i tymianek do smaku.
Wszystkie składniki pokroić w paski lub większą kostkę. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Na odrobienie oliwy zeszklić cebulę, dodać wędlinę, następnie paprykę i cukinie. Doprawić do smaku. Jaja wybić do miski, dodać ser, dokładnie wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć lekko podduszone warzywa, nadal al dente. Polać masą jajeczną. Zapiekać bez przykrycia około 15 minut w temperaturze 200 st.
Frittatę można jeść także na zimno.
Podobnie jak sałatkę z kaszy gryczanej, frittatę robię z tego, co akurat mam w lodówce. Można włożyć też/lub pomidora, pieczarki, brokuły, kalarepkę. Masa jajeczna jest stałym, niezmiennym składnikiem. Można ją wzbogacić też innymi przyprawami. Smacznego!
Siostra Druga
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2013/04/fit-frittata.html