Wykonanie
Kolejny posiłek z
serii szybkich obiadów po pracy. Całość przygotowania ze smażeniem i zapiekaniem zajmuje około 30 min, a efekt rewelacyjny. Bardzo lubię wszelkie sosy z
serów pleśniowych, ale w połączeniu z
grzybami robiłam je pierwszy raz. Gordon w tym przepisie poleca
makaron typu rurki, ja jednak miałam świeży jajeczny paglia e fieno (gotuje się tylko 2 min:)) i jest pyszny! Przepis wyszperałam w książce gordona Ramsaya „Łatwe gotowanie”.Składniki:250 g
makaronu typu rurki
sól morska,
pieprz1 łyżka
oliwy z oliwek50 g
masła100 g
grzybów (małych
borowików,pokrojonych w plasterki),ja dodałam jeszcze 2
pieczarki pokrojone w plasterki200 ml gęstej
śmietanki (ja miałam 18%)100 g
sera pleśniowego (ja dałam lazura z niebieską pleśnią)Przygotowanie:Wrzuć
makaron do wrzącej, osolonej
wody, dodaj łyżkę
oliwy i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż stanie się al dente. Odcedź go i przelej zimną
wodą aby się nie kleił, a następnie włóż z powrotem do garnka i odstaw na bok.Rozpuść
masło na małej patelni, , wrzuć
grzyby i smaż,aż staną się złociste. Dopraw
pieprzem i zacznij nagrzewać grill w piekarniku.Dodaj do
makaronu śmietanę i 2/3
sera pleśniowego. Zacznij delikatnie podgrzewać,aby
ser się rozpuścił. Dopraw
pieprzem.Przełóż
makaron do naczynia żaroodpornego, nałóż
grzyby i posyp pozostałą ilością
sera.Wstaw naczynie do piekarnika pod grill i poczekaj kilka minut, aby
ser się lekko zrumienił.Wyjmij naczynie z piekarnika i podawaj.Smacznego!

Share the post "
Makaron z
serem pleśniowym i
grzybami Gordona Ramsaya"



