ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:4 filety z łososia ze skórą (każdy po 170-200 g)150 g jogurtu naturalnego1 1/2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę3 łyżki posiekanej natki pietruszkisól, pieprz3/4 szklanki startej mozzarelliPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż naczynie do zapiekania papierem do pieczenia.Umyte i osuszone filety posól i popieprz z każdej strony, po czym ułóż skórka do dołu w przygotowanym naczyniu do zapiekania.W misce wymieszaj szpinak, jogurt, czosnek, pietruszkę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wyłóż szpinak na przygotowane filety i posyp mozzarellą.Piecz 15-18 minut bez przykrycia, po czym zwiększ temperaturę do 200 oC i podpiekaj kolejne 5 minut lub do zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast.Smacznego!
English versionSalmon baked with spinach and mozzarella(4 servings)Ingredients:4 salmon fillets, skin on (170-200 g each)150 g plain yogurt1 1/2 cups spinach, finely chopped2 garlic cloves, minced3 tbsp chopped parsleysalt, pepper3/4 cup mozzarella cheese, gratedPreparation:Preheat oven to 180 oC, line baking dish with parchment paper.Lightly salt and pepper salmon on both sides and place onto parchment paper.In bowl combine spinach, yogurt, garlic, parsley and season with salt and pepper to taste. Spread the spinach mixture over the salmon and top with cheese.Bake 15-18 minutes uncovered, next turn heat up to 200 oC and broil 5 minutes or until cheese starts to turn golden color. Serve immediately.Enjoy!
Share the post "Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella"

