Wykonanie
Pulled
pork,jest to najzwyczajniejsze
mięso wieprzowe tylko porozrywane po upieczeniu na włókna. Byłam nawet jakiś czas temu w restauracji w Warszawie, która specjalizuje się w tego typu kanapkach, jednak brakowało mi tam sosu i warzyw. Dlatego ja dziś proponuję pulled
pork w
sosie barbeque, z bardzo wolno pieczonej
polędwiczki wieprzowej i dobrze doprawionym colesławem . Sposób
pieczenia mięsa ma tutaj ogromne znaczenie, szczerze mówiąc robiłam je w taki sposób pierwszy raz i byłam zaskoczona efektem. Po wyjęciu z piekarnika po tych kilku godzinach byłam pewna, że się nie upiekło-
mięso było wciąż różowawe.Jednak gdy tylko wbiłam widelec, praktycznie bez wysiłku podzieliłam je na włókna, które wymieszałam z sosem. Samo
mięso dosłownie rozpływa się w ustach! Być może kiedyś zainwestuję w profesjonalny „slow cooker”, ale jak na razie piekarnik zdał egzamin w 100 %, a moja druga połowa powiedziała,że to była najlepsza kanapka jaką kiedykolwiek zrobiłam! Czego chcieć więcej:) Warto też wspomnieć, że danie jest bardzo łatwe do przygotowania i praktycznie robi się samo.Polecam!Scroll down for English versionKanapki BBQ z pulled
pork (4 duże porcje)Składniki:1 polędwiczka wieprzowa,z usuniętymi błonkami (ok.450 g)1 1/2 szklanki
ketchupu3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
octu (
jabłkowego lub z
czerwonego wina)2 łyżki
sosu Worcestershire1 1/2 łyżki
musztardy Dijon1/2 łyżeczki
pieprzu4 duże
bułki hamburgerowe (lub 8 mniejszych)surówka colesławPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 80 oC.Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz
polędwiczki) w naczyniu żaroodpornym.Włóż do sosu polędwiczkę,polej ją sosem i przykryj naczynie folią aluminiową (matową stroną do góry).Włóż naczynie do piekarnika i piecz 5-6 godzin (aż
mięso będzie się rozpadało po sprawdzeniu widelcem), na ostatnią godzinę zwiększyłam temp. pieczenia do 100 oC.Wyjmij naczynie z piekarnika, używając dwóch widelców porozdzielaj
mięso na włókna i wymieszaj z sosem.Opiecz połówki
bułek na suchej patelni,następnie wyłóż na nie
wieprzowinę i surówkę.Smacznego!

English versionBBQ pulled
pork sandwiches(4 large servings)Ingredients:1
pork tenderloin, trimmed (about 450 g)1 1/2 cup
ketchup3 tablespoons brown sugar3 tablespoons vinegar (apple cider or red
wine)2 tablespoons Worcestershire sauce1 1/2 tablespoons Dijon
mustard1/2 teaspoon pepper4 large hamburger buns (or 8 small)spiced coleslawPreparation:Preheat the oven to 80 oC.Mix all the ingredients (except the tenderloin) in the baking dish.Place
pork in,
pour over the sauce and cover the dish with aluminum foil (matt
side up).Place the dish in the oven and bake for 5-6 hours (until meat is falling apart after checking with a fork), increase the temeprature to 100 oC for the last hour.Remove the dish from the oven and, using two forks shread the meat and mix with sauce.Toast halves of buns on a dry pan,then add the meat and slaw.Enjoy!

Share the post "Kanapki z pulled
pork z
polędwiczki wieprzowej w
sosie barbeque"



