Wykonanie
Share the post "Doskonała zupa miso"Jednym z najważniejszych produktów w kuchni japońskiej jest miso, gęsta pasta uzyskana ze sfermentowanych ziaren soi. Są one gotowane i mielone, a następnie łączone z ziarnem pszenicy,jęczmienia lub
ryżu. Tak przyrządzoną pastę nastrzykuje się następnie
drożdżami i pozostawia do fermentacji. Miso występuje w różnych wariantach i kolorach w zależności od rodzaju receptury. Z reguły im jaśniejszy kolor, tym pasta jest słodsza i mniej słona. Shiro miso lub „białe miso”, ma w rzeczywistości żółtą barwę i delikatny smak , shinhsu miso to żółtawa pasta o wszechstronnym zastosowaniu, aka miso, inaczej „czerwone miso”, charakteryzuje się barwą głębokiej czerwieni, a mocno aromatyczna hatcho miso jest czerwono-brązowa i słona w smaku.Przy przygotowywaniu przepisu korzystałam z pracy zbiorowej „Kuchnia japońska”.Zupa miso ( ok.3 -4 porcje)Składniki:1 l
bulionu dashi na zupę z tego przepisu2 łyżeczki suszonych alg wakame, drobno posiekanych100 g twardszego
tofu pokrojonego w kostkę 1cmx1cm1
pieczarka pokrojona w plasterki1
cebula dymka pokrojona cienkie ukośne plastry2 łyżki ciemnej pasty miso1 łyżka mirinu1 łyżka
sosu sojowegoPrzygotowanie:Włóż algi wakame do miseczki i zalej zimną
wodą. Po około 5 minutach, gdy już będą miękkie i nabiorą połysku, odcedź je i odłóż na bok.W dużym rondlu zagotuj
bulion dashi i pozostaw go na małym ogniu.Odlej 250 ml gorącego dashi do kubeczka i dokładnie wmieszaj pastę miso.Otrzymaną mieszankę przelej do rondla i dokładnie wymieszaj z resztą dashi.Doprowadź do wrzenia włóż
pieczarki, wlej mirin i sos
sos sojowy. Gotuj na małym ogniu aż
pieczarki stracą jędrność.Następnie dodaj do rondla wakame i
tofu. Gotuj około 2 min.Następnie napełnij zupą miseczki i posyp
dymką.Smacznego!

Share the post "Doskonała zupa miso"



