Wykonanie
Dziś ekspresowa zupa prosto z Japonii. Jej główny składnik -
bulion dashi, powstaje z wiórków
ryby bonito, zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu. Można go dostać w sklepach z żywnością orientalną. Natomiast
grzybki shiitake w Japonii są od kilkuset lat stosowane do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób
serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. A do tego genialnie smakują :)Składniki:litr
bulionu dashi przygotowanego z łyżki pasty100 g
tofu pokrojonego w cienkie plastry4
suszone grzyby shiitake, wcześniej namoczone i pokrojone w ćwiartkiłyżka sake2 łyżeczki
sosu sojowegołyżeczka drobno startej
skórki cytrynowejNałożyć
grzyby i
tofu na dno miseczek. W garnku zagotować dashi, dodać sake i
sos sojowy. Zalać dodatki zupą i podawać od razu, posypane
skórką z cytryny.