ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami

Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage"
Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemny dodatek do dania głównego. Czerwona kapusta duszona z miodem i sokiem pomarańczowym, idealny dodatek w szczególności do mięs. Pomysł i przepis pochodzi z kuchni Lidla .
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty, posiekana
2 1/2 szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki miodu
5 łyżek białego octu winnego
olej rzepakowy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej łyżkę oleju na dużej i głębokiej patelni i włóż posiekaną kapustę. Dodaj 1 szklankę soku pomarańczowego, 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu białego. Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj kapustę bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez około ok. 1,5 godz, do miękkości.
Jeżeli kapusta stanie się zbyt sucha, wlewaj po 1/2 szklanki soku. Pod koniec gotowania dopraw odrobiną soli i pieprzu i dodatkową 1 łyżką miodu.
Smacznego!
English version
Honey and orange sauteed red cabbage
(4 servings)
Ingredients:
1/2 red cabbage, cored, shredded
2 1/2 cups of orange juice
3 tablespoons honey
5 tablespoons white wine vinegar
canola oil
salt and pepper to taste
Preparation:
Heat a tablespoon of oil in a large, deep pan and put the chopped cabbage. Add 1 cup of orange juice, 2 tablespoons honey and 2 tablespoons of white vinegar. Season with salt and pepper ans stir.
Cook, uncovered, for 1 , 5 hour or until just tender.
If liquid has evaporated and cabbage becomes too dry, keep adding orange juice (1/2 cup at the time). At the of cooking, season with a little salt and pepper and 1 tablespoon of honey. Serve.
Enjoy!
Share the post "Czerwona kapusta smażona z miodem i pomarańczami/Honey and orange sauteed red cabbage"
Źródło:http://karmelowy.pl/czerwona-kapusta-smazona-z-miodem-i-pomaranczamihoney-and-orange-sauteed-red-cabbage