ßßß
Składniki:Porcja dla 3-4 osób:1 kg. małych batatów250g. chudego twarożku ( 1 opakowanie)200 ml. jogurtu naturalnego typu greckiego1 pęczek szczypiorkumasłosól , pieprzDodatkowo papier do pieczenia
Przygotowanie:Ziemniaki szorujemy . Gotujemy w osolonym wrzątku na pół miękko ok. 15 min. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem , układamy bataty. Na każdym robimy " krzyżyk" Smarujemy masłem. Pieczemy 20 min w 180 st. z termoobiegiem grzanie-góra dół.Szczypiorem siekamy drobno. Twarożek rozgniatamy widelcem z jogurtem solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek , mieszamy.Gorące ziemniaki podajemy z przygotowanym twarożkiem. ( Ja dodatkowo podałam z kawałkiem pieczonego łososia)SmacznegoPost navigation← Kolorowe naleśniki z lekko wyczuwalnym smakiem buraka oraz pysznym , wyrazistym w smaku musem brokułowym ze śmietaną. Zachęcają do zjedzenia już samym wydlądem :)Zdrowa i bardzo smaczna surówka która idealnie nadaje się do dań mięsnych lub ryb a nawet do pochrupania na kolację.Próbowała jej także Klaudia prowadząca bloga Koperek w kuchni i oceniła pozytywnie. Zapraszam :) →