Wykonanie
Nie należy się przejmować, że do masy na falafele dodaje się surową, a nie gotowaną
ciecierzycę. To bardzo ważne, dzięki temu mają o wiele lepszy smak i konsystencję. Nie mogą być w
oleju ani za krótko ani za długo - najlepiej to oszacować wrzucając jedną kulkę falafela na
olej i sprawdzić jak długo zajmie usmażenie go do perfekcji. Podawać je najlepiej z gorącą
pitą, sosem tahini, siekaną
sałatką tabbouleh i piklami .Składniki na porcję dla 6 osób:400 g suszonej
ciecierzycyszalotka2 ząbki
czosnku2 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszkiłyżeczka
pieprzułyżeczka mielonego kuminułyżeczka mielonej
kolendrypół łyżeczki
kardamonułyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
mąki pszennejłyżeczka
soliwoda z moczenia
ciecierzycyolej do smażenia
Ciecierzycę wsypać do dużej miski, zalać zimną
wodą (co najmniej raz tyle co ziaren) i odstawić do namoczenia przez noc.Następnego dnia odcedzić i zmiksować w robocie kuchennym z pozostałymi składnikami i 6 łyżkami
wody z moczenia ziaren, używając funkcji pulsacyjnej, tak, aby wszystkie składniki były dobrze posiekane i połączone, ale nie rozdrobnione na gładko. W trakcie miksowania co jakiś czas sprawdzać dłonią kleistość masy. Jest gotowa kiedy można uformować nierozpadający się kotlecik, w razie potrzeby można dodać trochę więcej
wody.Masę formować w miniaturowe owalne kotleciki. Smażyć na mocni nagrzanym
oleju na głębokiej patelni lub rondlu partiami aż będą brązowe i wypieczone. Po wyjęciu z rondla odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać gorące. Jeśli ostygną, można je ponownie podgrzać podsmażając na
oleju.