Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Ogórki kiszone na zimę
Kiełbasa śniadaniowa »
Kiełbasa drwala wd. Arka

Składniki:-
łopatka wieprzowa 3 szt w
sumie 27 kg,- Sól/peklosól 50/50 18gr na kg,- 50 gr
ziela angielskiego ,- 50 gr
pieprzu czarnego,- 270 gr
czosnku,- 50 gr
majeranku.
Mięso poddajemy klasyfikacji.

Otrzymałem 11kg
mięsa z przerostami kl III, 8 kg
mięsa kl II, 8kg kl I.

Peklujemy na sucho 3 dni.
Mięso kl. III mielimy na drobnym sitku,
mięso kl.II na średnim, a kl.I na szarpaku.

Mieszamy dodajemy
przyprawy.

Napełniamy jelita. Osadzamy ok 2 godziny.

Suszymy w wędzarni ok 45min.

Wędzimy 3, 4 godziny, aby kolorku dostało fajnego temperatura 50-60 stopni ostatnie 30 minut z lekka podpiekamy temperatura 80-85 stopni.

Wszystko jest podane na 27 kg surowcaPodziękowania dla kol. Arka za przesłanie zdjęć i przepisu.niedziela, 03 sierpnia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter