ßßß
Składniki na 4 osoby:3 kolby cykorii2 jajka250 g sera gruyère8 łyzek oliwy4 ły ż ki musztardy delikatnej4 ły ż ki vinaigre au miels ó l i pieprz do smakuPrzygotowanie:Cykorie myjemy, wycinamy piętki, kroimy na talarki. Ser kroimy w kostkę. Jajka gotujemy 5 minut tak aby były na twardo ale nie do końca, obieramy i kroimy w kostkę.Wszystkie składniki razem łączymy i mieszamy.W małej misecze łaczymy składniki na sos. Do oliwy wlewamy po kropli vinaigre au miel, stale mieszając. Dodajemy musztard ę, ucieramy, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Jeśli nie zapomniałaś dać wcześniej musztardy i produkty maj ą w miare tę samą temperaturę, sos będzie wystarczająco gęsty i nie zważy się. Ogólna zasada jest taka, że dodajemy dwa razy więcej oleju niż octu. Ale jeśli preferujesz kwaśne smaki, dodaj więcej octu. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy. Dodajemy s ó l i pieprz do smaku.