Wykonanie
Składniki
masło orzechowe, 150 g
masło, 30 g
cukier brązowy, 130 g
jajko, 1 sztuka
soda, 1/2 łyżeczki
mąka żytnia (typ 720), 90 g
czekolada gorzka, 50 g
orzechy włoskie, 35 gSposób przygotowania
Masło orzechowe zmiksować z
masłem i
cukrem. Dodać
jajko,
sodę i
mąkę. Ponownie zmiksować. Masa powinna być zbita i plastyczna.
Czekoladę i
orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami.Formować kulki trochę mniejsze od
orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (a najlepiej silikonową matą, żeby
ciasteczka nie spiekły się za bardzo od
spodu).Piec przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Ciasteczka będą miękkie, ale nie należy za bardzo wydłużać czasu pieczenia. Stwardnieją kiedy wystygną. Z podanych składników wyszło około 25 sztuk. Należy je przechowywać w metalowej puszce.oxycodone