Wykonanie
Smaczne, zdrowe
ciastka owsiane, można by
rzec,
ciastka dietetyczne.Traktowane nie jako deser, ale jako zdrowe drugie śniadanie, do
jogurtu. Do zabrania do pracy czy na spacer. Uwaga,
ciastka są mało słodkie! Smakowały mi zwłaszcza przestudzone, ale jeszcze lekko ciepłe, do szklanki
mleka.Składniki:25 g płynnego
miodu1
jabłko 200 g, starte bez skórki, drobno, jak dla niemowlaka1 małe
jajko (50 g, waga bez skorupki)50 g mielonych migdałow1 płaska łyżeczka (5 ml)
proszku do pieczenia2 -3 płaskie łyżeczki
cynamonu w proszku60 g
płatków owsianych50 g
płatków owsianych zmielonych w młynkuWykonanie;Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.
Jajko i
miód połączyć widelcem w miseczce, dodać starte
jabłko. Połączyć suche składniki, dodać jajeczno-
jabłkową masę. Wymieszać. Na blachę z piekarnika nieprzywierającą, lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakładać po łyżce masy, spłaszczać tworząc kształt
ciasteczek. Piec 12-15 minut, lub do czasu aż
ciastka zwiążą się w masę i lekko zarumienią. Nie zdejmować z blachy, dopóki choć trochę nie przestygną.
Spodobało ci się? Polub mnie