Wykonanie
Tort... Hmmm... w dalszym ciągu nie umiem piec ale staram się jak
mogę ;)Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty - na prawdę - i zdaje się, że dobrze wygląda :)Wykorzystałam TEN przepis na
biszkopt, mi zawsze wychodzi ( a kilka
razy już piekłam ). Nie nasączałam
biszkoptu i uważam, że jeżeli blaty posmarujemy
dżemem nie ma takiej konieczności.Jeszcze masa...masa w torcie jest lekka i lekko słodka - jak dla mnie idealna - świetnie pasuje do
owoców, jest moją ulubioną ( w dodatku prosta w przygotowaniu ;)
Truskawki z powodzeniem możecie zastąpić innymi
owocami np.
malinami lub
jagodami.
Składniki :*
biszkopt ( np z tego przepisu ) ostudzony i przekrojony na dwa blaty,* 6 łyżek
dżemu ( ja użyłam
truskawkowego, ale wybierz jaki lubisz ),* 500 g
truskawek lub innych
owoców,* 400 ml
śmietany kremówki (36 % ), mocno schłodzonej,* 500 g
serka mascarpone,* 6 łyżek
cukru pudru bądź drobnego do wypieków ( kiedyś zapomniała kupić
cukru pudru, dałam drobny i różnicy nie było),
Przygotowanie :
Truskawki umyj, oberwij szypułki, odłóż kilka do dekoracji ( około 80 - 100 g), resztę pokrój w plastry lub połówki ( jeżeli
truskawki nie są wielkie ).
Śmietanę kremówkę ubić mikserem na bardzo sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodaj
cukier.Dodaj
serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, możesz użyć łyżki ( bezpieczna opcja ) lub miksera na wolnych obrotach ( dosłownie kilka ruchów ), uważaj jednak aby masa się nie zważyła!Oba blaty posmaruj
dżemem ( po 3 łyżki na każdy ).Następnie na blacie, który będzie
spodem ułóż połowę przygotowanych
truskawek.Następnie rozsmaruj, w miarę równo, 1/3 masy śmietanowej, przykryj drugim blatem i powtórz sprawę z
truskawkami.Kolejną 1/3 masy posmaruj wierzch
tortu a resztą bok. Postaraj się aby nie było widać ciasta, użyj do tego szpatułki lub noża długiego i zaokrąglonego.Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 godzinki.Nie długo przed podaniem udekoruj pozostałymi
owocami, nie robię tego od razu ponieważ pokrojone
owoce po 3 godzinach nie wyglądają równie apetycznie co świeże.Możesz też do dekoracji użyć posiekanych
orzechów lub na przykład
płatków migdałów.Gotowe !Proste, prawda ?
* moje dziecko jak zawsze bardzo pomocne ;)