Wykonanie

Pomysł na pyszny posiłek nie tylko dla fanów kuchni orientalnej.Falafel jest smaczny, sycący i zdrowy :) Idealny na lunch czy kolacje. Dobrze smakuje na ciepło i zimno...a przygotowanie go zajmuje mniej niż 10 minut ( jeżeli macie ugotowaną quinoa lub
ryż ).Spróbujcie koniecznie !!

Składniki :* 1/2 szklanki ugotowanej quinoa lub
ryżu,* 1 puszka
ciecierzycy ( bez
wody ),* 1/2
cebuli,* 2 ząbki
czosnku, obrane,* 1 łyżeczka mielonego
kminku,* 1 łyżka
maki ziemniaczanej,* 1/2 łyżeczki
soli,*
pieprz, do smaku,* 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki,*
oliwa do smażenia (ewentualnie),

Przygotowanie :Wszystkie składniki ( poza
oliwą ) zmiksuj na gładką masę w robocie kuchennym.Z gotowej masy formuj "kotleciki" lekko płaskie.Na patelni rozgrzej
oliwę ( ja swoje smażyłam bez ), układaj falafele i smaż po 3 minuty z obu stron.Podawaj z ulubioną
sałatą i sosem, na przykład
czosnkowym.