ßßß
Przepis na to wyjątkowo pyszne ciasto znalazłam w najnowszym magazynie Good Food. Od razu przypadło mi do gustu ze względu na mango, które uwielbiam!Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu :)W oryginalnym przepisie mango należało zmieszać z ciastem, ja postanowiłam je ułożyć aby kawałki były równomiernie rozłożone :)Recipe for this very delicious cake I found in latest Good Food magazine. I liked this strait away because I love mango !Cake is quick and easy to prepare :)In original recipe mango needs to be mixed with mixture I decided to lay them pice by pice.
Składniki :* 1 puszka ( 425g ) mango w syropie, odcedzone i pokrojone na 3cm kawałki,* 200 g miękkiego masła,* 225 g drobnego brązowego cukru,* 4 duże jajka,* 200 g mąki samo rosnącej ( lub 200 g zwykłej pszennej i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ),* 50 g wiórków kokosowych, dodatkowo 3 łyżki do posypania,* 140 g greckiego jogurtu kokosowego, ( ja nie mogłam takiego znaleźć więc dodałam zwykły grecki jogurt i 25g wiórków kokosowych extra ),Ingrediens :* 1 can ( 425g ) mangoes in syrup, drained and cut into 3cm pieces,* 200 g butter, softened,* 225 g golden caster sugar,* 4 large eggs,* 200 g self rising flour (or 200 g regular flour and 2.5 tsp baking powder),* 50 g desiccated coconut, plus 3 tbsp for sprinkling,* 140 g Greek-style coconut yogurt, ( I couldn't find so I used standard Greek-style yogurt and extra 25 g desiccated coconut ),
Przygotowanie :Masło i cukier utrzyj na gładką masę, pojedynczo dodawaj jajka miksując po każdym.Za pomocą szpatułki zmieszaj z mąką i wiórkami kokosowymi a następnie z jogurtem.Blaszkę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.Do formy wlej 1/3 masy, następnie ułóż kawałki mango i zalej resztą masy, wygładź.Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni ( 160 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz 30 minut, do czasu aż ciasto będzie złociste i wbita wykałaczka wychodzi czysta.Ostudź 10 minut i jedz.Ciasto świetnie smakuje lekko ciepłe :) a na drugi dzień... prawdopodobnie też jest dobre ( u mnie nie doczekało :P ).Preparation :Whisk butter and sugar until smooth and creamy, add eggs, one at a time, beating well after each addition.Using a spatula stir with flour and coconut then with yogurt.Baking tray 20x30 cm line with baking paper.Scrape 1/3 the mixture into your tin, place mangoes pieces, add the rest of mixture and smooth over the surface then sprinke with a little coconut.Heat oven to 180C ( 160C fan ) and bake cake for 30 minutes until golden and a skewer inserted into the center of the cake comes out clean.Cool for 10 minutes and eat.Cake is delicious warm and on secound day... propably as well ( my cake gone so I'm not sure :P ).