Wykonanie
Pyszne
mięsko w sosie, które wymaga minimum pracy...
Składniki :
* 500 - 700 g
łopatki wieprzowej,
* 3-4 ząbki
czosnku,
* 5 łyżek suszonego
majeranku,
* 3 łyżki
oliwy,
*
sól,
pieprz,
* 1
liść laurowy,
* 2 ziarna
ziela angielskiego,
* 3 ziarenka
pieprzu,
* 2 łyżki kwaśnej
śmietany,
Przygotowanie :
Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki 2cm na 2cm.
W misce zmieszaj
oliwę, posiekane drobniutko ząbki
czosnku, 3 łyżki
majeranku, dużą szczyptę
soli i
pieprzu.
Przygotowana marynatą natrzyj
mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Zamarynowane
mięso podsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej
wodą ( tak aby zakryła
mięso ), dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i pozostałe 2 łyżki
majeranku.
Gotuj na wolnym ogniu do czasu aż
mięsko będzie miękkie ( około 1 godziny ), pod koniec przypraw do smaku
solą i
pieprzem oraz dodaj
śmietanę.