Wykonanie
Pyszne duszone
żeberka. Świetne z
kaszą jęczmienną czy gotowanymi
ziemniakami. Nie wymagają dużo przygotowań a są pyszne i soczyste.Składniki :* 600 g
żeberek wieprzowych,* 3 duże
cebule.* 1
kostka rosołowa (ja użyłam warzywnej),* 1/2 łyżeczki
soli,* 1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego,* 1 łyżeczka
papryki słodkiej,* 1 łyżeczka
papryki pikantnej,* 3 łyżki
natki pietruszki,* 2 łyżki
śmietany.* 4 łyżki
oliwy,Przygotowanie :Do
oliwy dodać wszystkie
przyprawy.
Żeberka pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, wymieszać z marynatą.Warto zostawić je na noc w lodówce, jednak wystarczy nawet godzinka.
Mięso obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka, zalać
wodą tak aby wszystko przykryła.
Cebulę pokroić na pół plasterki, zeszklić na pozostałym po żeberkach tłuszczu, dodać do
mięsa.Wszystko gotować około godziny do półtorej ( do czasu aż
mięso będzie miękkie).Dodać posiekaną
natkę pietruszki i
śmietanę, zagotować.* W razie gdyby sos była za rzadki dodać łyżkę
mąki rozmieszanej z
wodą.