Wykonanie
Przez różne sploty okoliczności moja aktywność na blogu niestety była dość niska. Mam nadzieję, że taka sytuacja się nie
powtórzy. Na
dzien dobry coś słodkiego, coś niezbyt niezdrowego bo z
mąki razowej no i z
owocami. Teraz boróweczki są ogólnie dostępne - może rosną u Was gdzieś na krzaczku - warto wypróbować taki przepis. Do przyrządzenia tego przepisu użyłam formy do gofrów firmy Tupperware . Wszyscy , którzy nie posiadają gofrownicy w domu powinni się w taką formę zaopatrzyć - bez natłuszczania, bez kłopotów z wyjmowaniem upieczonych gofrów, bez problemów ze zmywaniem.Gofry
razowe z
borówkami ( mi wyszło 10 sztuk)- 100g
mąki razowej- 100g
mąki pszennej- 2 duże
jajka- 100 ml
oleju- 300ml pełnego
mleka (3,2%)- 3-4 łyżki
cukru brązowego ( ale jak dacie biały też dobrze będzie)- 1 łyżka
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1 łyżeczka
cynamonu- 100-150 g
borówekW jednej misce mieszamy
jajka z
mlekiem i
olejem. W drugiej misce mieszamy
mąki,
cukier,
sól i
cynamon. Delikatnie łączymy suche składniki z płynnymi. Dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Na koniec wsypujemy
borówki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w gorącej gofrownicy lub w 200C w piekarniku ( jeśli macie taką formę jak ja ) aż do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce.