Wykonanie

Trochę, jak zwykle, zmieniłam w przepisie:
mąkę dałam orkiszową,
mleko zastąpiłam
kefirem, dałam
rodzynki zamiast
żurawiny i dodałam
banana, żeby nie było potrzeby zbyt mocnego słodzenia.Wyszło pyszne!Składniki na foremkę o śr. 20 cm:1 szklanka
wiórków kokosowych1 szklanka, czyli ok. 150 g
mąki pełnoziarnistej orkiszowej (aktualizacja: teraz nie używam m ą ki pszennej)3 łyżki fruktozy (dałam zamiast
ksylitolu, bo chciałam resztkę, która mi została, zużyć)1 płaska łyżeczka
sody4 łyżki
olejubanan1 szklanka startej na grubych oczkach
cukiniiniepełna szklanka
kefiru*garść
rodzynekimbir,
kurkuma* zastąpienie
kefiru mlekiem sojowym uczyni z tego ciasta produkt wegański:)Nastawiłam piekarnik na 180* C.Ciasto zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli po kolei dodawałam do miski i mieszałam po każdej przemianie:1. wiórka,
olej, pokrojony w kostkę
banan (sł)2.
imbir (o)3.
soda (sn)4.
mąka,
kefir (k)5. 3 szczypty
kurkumy (g)6.
cukinia,
rodzynki, fruktoza (sł)Ciasto wyszło dość gęste. Przełożyłam je do wysmarowanej
masłem i obsypanej
otrębami okrągłej foremki i wsadziłam do piekarnika na 35 min.

Pięknie wyrosło i
potem lekko opadło.


Nie spodziewałam się, że będzie takie dobre:)To będzie też świetne ciasto na muffinki i następnym razem takie zrobię - trzeba tylko będzie skrócić czas pieczenia do ok. 20 min.

"Czy aż tak ważne jest, aby być przez innych dobrze zrozumianym?"Martin Heidegger