ßßß
Nieskromnie powiem, że te placuszki są przepyszne! Soczyste, bardzo aromatyczne, bo dodałam do nich przyprawę do szarlotki i dużą ilość jabłek i rodzynek. Zrobiłam je na śniadanie ale na pewno zrobię je jeszcze nie raz na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie. Bardzo, bardzo polecam!Składniki:kostka twarogu półtłustego (250 g)2 jabłka2 jajka1 szklanka mąkiniepełna szklanka mleka3 łyżki rodzynek2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub cynamonu)2-3 łyżki cukrutłuszcz do smażeniaTwaróg zmiksować z jajkami. Dodać przesianą mąkę, mleko, cukier i przyprawę. Zmiksować na jednolite ciasto. Jabłka pokroić na cienkie kawałki i razem z rodzynkami dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i odsączać na ręczniku papierowym. Można podać posypane cukrem pudrem.