ßßß Cookit - przepis na placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami

placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Nieskromnie powiem, że te placuszki są przepyszne! Soczyste, bardzo aromatyczne, bo dodałam do nich przyprawę do szarlotki i dużą ilość jabłek i rodzynek. Zrobiłam je na śniadanie ale na pewno zrobię je jeszcze nie raz na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
kostka twarogu półtłustego (250 g)
2 jabłka
2 jajka
1 szklanka mąki
niepełna szklanka mleka
3 łyżki rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub cynamonu)
2-3 łyżki cukru
tłuszcz do smażenia
Twaróg zmiksować z jajkami. Dodać przesianą mąkę, mleko, cukier i przyprawę. Zmiksować na jednolite ciasto. Jabłka pokroić na cienkie kawałki i razem z rodzynkami dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i odsączać na ręczniku papierowym. Można podać posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/placuszki-twarogowe-z-jabkami-i.html