ßßß Cookit - przepis na surówka z kapusty na wodzie mineralnej

surówka z kapusty na wodzie mineralnej

nazwa

Wykonanie

Najlepsza surówka do obiadu. Chrupiąca, pyszna, ma oryginalny smak. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że może w tej zalewie stać w lodówce nawet do dwóch tygodni a i tak będzie smaczna. Mój mąż ją uwielbia. Doskonale pasuje do smażonych ryb.
Składniki:
1,5- 2 kg kapusty białej
2 papryki kolorowe
pęczek koperku
1 cebula
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
3/4 szklanki octu
1 litr wody mineralnej gazowanej
Kapustę, papryki i cebulę zeszatkować. Koperek drobno pokroić. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, dodać warzywa. Wymieszać dokładnie i umieścić w słoju lub misce z pokrywką. Najlepiej zrobić ją minimum dzień przed podaniem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/surowka-z-kapusty-na-wodzie-mineralnej.html