ßßß
Dawno nic tak mnie nie zachwyciło smakiem jak ta konfitura. Zabrałam się za nią z nudów. Żal mi się zrobiło tego przerastającego rabarbaru w ogródku, a z wczorajszego pieczenia zostało troche truskawek. Delikatna w smaku, lekko kwaśna, słodko pachnąca bananem.Będzie znakomita do naleśników. Z podanej porcji wyszły mi 4 małe słoiczki.Składniki:2 banany700 g rabarbau300 g truskaweksok z połówki cytryny35 dag cukru1 opakowanie dżemo-fiksuRabarbar umyć, obrac ze skórki, pokroic na małe kosteczki i zasypać cukrem, dodać pokrojone truskawki. Odstawić na kilka godzin, aby puściło sok. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodac pokrojone drobno banany i gotowac około 15 minut. Wlać sok z cytryny ( dałam też startą skórkę) i dżemo-fiks. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Napełniać wyparzone we wrzątku słoiczki, zapasteryzować.