Wykonanie
Ja już wspominałam, jakiś czas temu dostałam podarunek od firmy
WINIARY z różnymi ich pysznościami. Początkowo nie mogłam się, zdecydować co zrobić najpierw, jeśli chodzi o danie
mięsne i zdecydowałam się na
Winiary pomysł na...papirus. Danie jest ostre,a nawet bardzo ostre i aromatyczne, co akurat przypadło mi do gustu. Do tego pieczone ziemniaczki i gotowane warzywa, czyli obiad idealny.W opakowaniu znajdziecie pergaminy na 4
piersi z kurczaka.Składniki:1
Winiary pomysł na ..papirus600g
piersi z kurczaka0,5kg
ziemniakówprzyprawa do ziemniakówoliwa+ gotowane warzywa:
cukiniamarchewpapryka0,5
kostki rosołowejPrzygotowanie:Warzywa myjemy,
cukinie kroimy w plastry,
marchew i
paprykę kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnuszka, dolewamy delikatnie
wody i wrzucamy 0,5
kostki rosołowej. Gotujemy około 20 min.
Ziemniaki płuczemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.W
między czasie pierś myjemy i rozbijamy. Następnie wsadzamy do pergaminowych kieszonek.Rozgrzewamy patelnię.Lekko ugotowane
ziemniaki odcedzamy i wysypujemy na blaszkę. Polewamy delikatnie
oliwą, posypujemy
przyprawą lub dowolnymi
ziołami (
bazylia,
oregano,
papryka) i pieczemy około min.Kiedy
ziemniaki są wstawione na nagrzaną patelnię wykładamy
mięso w pergaminie i smażymy po około 5 min z każdej strony.Upieczone ziemniaczki wykładamy na talerz,
mięso zdejmujemy z patelni i wyjmujemy z pergaminu, a na koniec dodajemy warzywa. Zajadamy!Smacznego! :)




