ßßß
Składniki na 2 osoby :2 tylne ćwiartki z kurczaka1/2 łyżeczki granulowanego czosnku1/2 łyżeczki estragonu1/2 łyżeczki ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli ktoś woli )sól do smaku3 czubate łyżki majonezu
Kurczaka płukamy , obcinamy ze wszystkich nadmiarów tłuszczu , skór itp farfocli 😉 Osuszamy papierowym ręcznikiem , następnie nacieramy z obu stron , czosnkiem , solą ,papryką i estragonem . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką majonezu w miejscu , w którym ułożymy udka i kładziemy na nim udka ( jak na zdjęciu ) . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy 20 minut , po tym czasie , wyciągamy blaszkę i smarujemy wierzch każdego uda , łyżką majonezu -obficie . Wsuwamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 20 minut , aż skórka zrobi się złocista ( jak na zdjęciu ) Gotowe ..kurak jest pyszny , soczysty i smakuje wybornie , naprawdę polecam , jest to zupełnie nowa odsłona pieczonego kurczaka .. 😉