ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka pieczone w majonezie i czosnku

Udka kurczaka pieczone w majonezie i czosnku

nazwa

Wykonanie

Ta niezwykła potrawa powstała , w wyniku braków..a no tak , zabrakło mi oleju , więc nie było na czym smażyć , a majonez był najtłustszą rzeczą jaką znalazłam w domu – oprócz naszego kota 😉 No i łatwiej było użyć majonezu , niż wytapiać tłuszczyk z kochanego kociaka .. 😉 Tak więc , ratując kocie życie i żołądki domowników postanowiłam jednak użyć majonezu , wyszło wspaniale , okazało się ,że kurczak dostał pyszną skórkę i nietypowy smak , a mięsko pozostało niebywale soczyste … Nawet kotu skapnął kawałek , za stresy .. 😉
Składniki na 2 osoby :
2 tylne ćwiartki z kurczaka
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli ktoś woli )
sól do smaku
3 czubate łyżki majonezu
Kurczaka płukamy , obcinamy ze wszystkich nadmiarów tłuszczu , skór itp farfocli 😉 Osuszamy papierowym ręcznikiem , następnie nacieramy z obu stron , czosnkiem , solą ,papryką i estragonem . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką majonezu w miejscu , w którym ułożymy udka i kładziemy na nim udka ( jak na zdjęciu ) . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy 20 minut , po tym czasie , wyciągamy blaszkę i smarujemy wierzch każdego uda , łyżką majonezu -obficie . Wsuwamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 20 minut , aż skórka zrobi się złocista ( jak na zdjęciu ) Gotowe ..kurak jest pyszny , soczysty i smakuje wybornie , naprawdę polecam , jest to zupełnie nowa odsłona pieczonego kurczaka .. 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/uda-kurczaka-pieczone-w-majonezie-czosnku