ßßß
Składniki :ogórki około 3-4 kg ( jak wyjdzie za dużo zalewy można ją spokojnie przechować w lodówce do następnego razu )2 l wody2 łyżki soligorczyca biała- 1 płaska łyżeczka na 0,5 l słoik1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na 0,5 l słoikzalewa :2,5 l wody6 szklanek cukru6 szklanek octu spirytusowego 10 %
Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu zaprawy , to kroimy po umyciu w cienkie , ale nie przeźroczyste plastry i wkładamy do miski . Jeśli mamy kupne , to moczymy je przed krojeniem przez godzinę w zimnej wodzie , żeby odzyskały jędrność i dopiero wtedy kroimy . 2 l wody mieszamy z dwiema łyżkami soli i zalewamy tym pokrojone ogórki , zostawiając na 3 godziny . Po tym czasie zlewamy wodę z solą , do słoików wsypujemy pieprz i gorczycę , a następnie układamy ogórki ,niezbyt ciasno , tak ,żeby zalewa miała możliwość przeniknąć dokładnie każdy plaster .
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy – mieszając co jakiś czas , a następnie wrzącą , zalewamy ułożone w słoikach plastry , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy w gorącej wodzie około 12 minut . Próbujemy dopiero po co najmniej dwóch tygodniach , wtedy ogórki się przegryzą i będą już pyszne 😉