ßßß
Składniki na mały szynkowar 0,9 L2 piersi z kurczaka3 udka tak zw. L2 duże łyżki miodu1 łyżeczka granulowanego czosnkusól , pieprz do smaku1 łyżeczka żelatyny ( czubata )20 g soli peklującej
Piersi i udka nacieramy solą peklującą , odstawiamy na 24 godziny . Wyjmujemy z lodówki , udka odspajamy od kości i mielimy na bardzo drobnym sitku dwukrotnie , piersi kroimy w kostkę średniej wielkości -wkładamy do woreczka i lekko obtłukujemy tłuczkiem do mięsa ,żeby naruszyć włókna .
Wkładamy wszystko do miski, dodajemy miód, sól,pieprz,czosnek ,żelatynę i wyrabiamy ręką . Wkładamy woreczek do szynkowara i upychamy w nim ciasno naszą masę wędliniarską . Zamykamy , wkładamy do wody i parzymy w temperaturze 80 C przez 30 minut . Odstawiamy do wystygnięcia , wcześniej otwierając szynkowar ,ale nie wyjmując zawartości . Po tym czasie wkładamy na 8 godzin do lodówki, żeby mięso związało . Gotowe , można podawać ..świetnie smakuje szczególnie z żurawiną lub borówką 😉