Wykonanie
Kolejna drobiowa
wędlina , bo takie maja u mnie w domu największe wzięcie. Jak mówię że drobiowe , to nawet wielbłąda, wciągną bez marudzenia z beduinem włącznie, tylko siodło wyplują bo żylaste 😉 . Przepis prosty i szybki do zrobienia ,nie licząc czasu peklowania ,a i składniki proste ( wielbłąda z zoo kraść nie trzeba,wystarczy
kurczak z marketu ) .
Wędlina wychodzi delikatna , aromatyczna i pyszna .

Składniki na mały
szynkowar 0,9 L2
piersi z kurczaka3 udka tak zw. L2 duże łyżki
miodu1 łyżeczka granulowanego
czosnkusól ,
pieprz do smaku1 łyżeczka
żelatyny ( czubata )20 g
soli peklującej

Piersi i udka nacieramy
solą peklującą , odstawiamy na 24 godziny . Wyjmujemy z lodówki , udka odspajamy od kości i mielimy na bardzo drobnym sitku dwukrotnie , piersi kroimy w kostkę średniej wielkości -wkładamy do woreczka i lekko obtłukujemy tłuczkiem do
mięsa ,żeby naruszyć włókna .

Wkładamy wszystko do miski, dodajemy
miód,
sól,
pieprz,
czosnek ,
żelatynę i wyrabiamy ręką . Wkładamy woreczek do
szynkowara i upychamy w nim ciasno naszą masę wędliniarską . Zamykamy , wkładamy do
wody i parzymy w temperaturze 80 C przez 30 minut . Odstawiamy do wystygnięcia , wcześniej otwierając
szynkowar ,ale nie wyjmując zawartości . Po tym czasie wkładamy na 8 godzin do lodówki, żeby
mięso związało . Gotowe , można podawać ..świetnie smakuje szczególnie z
żurawiną lub
borówką 😉