ßßß Cookit - przepis na Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak

nazwa

Wykonanie

Chyba nie muszę go przedstawiać myślę, że każdy choć raz miał okazję spróbować.Wyśmienity, gęsty, kremowy lubiany nie tylko przez starsze panie. Domowa wersja jest znacznie lepsza i moim zdaniem bardziej kremowa, i delikatniejsza. Ajerkoniak, może być bardzo dobrym dodatkiem do serników, babek, kremów i innych przeróżnych ciast. W bardzo łatwy sposób można zmieniać smak ajerkoniaku dodając kakao, kawę rozpuszczalną, przyprawy korzenne itp. Polecam!
Składniki:
8 żółtek
300 g zmielonego cukru trzcinowego
250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
100 ml ekstraktu waniliowego
200 ml wódki
Żółtka przełóż do miski, wsyp cukier i postaw miskę nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj na najwyższych obrotach 10 minut. Masa powinna być puszysta a cukier powinien się rozpuścić. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj mleko, następnie ekstrakt i na koniec wódkę. Lekko przestudź, przelej do butelki i włóż do lodówki. Ajerkoniak przed spożyciem musi postać w lodówce minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/03/domowy-ajerkoniak.html