Wykonanie

Chyba nie muszę go przedstawiać myślę, że każdy choć raz miał okazję spróbować.Wyśmienity, gęsty, kremowy lubiany nie tylko przez starsze
panie. Domowa wersja jest znacznie lepsza i moim zdaniem bardziej kremowa, i delikatniejsza.
Ajerkoniak, może być bardzo dobrym dodatkiem do serników, babek, kremów i innych przeróżnych ciast. W bardzo łatwy sposób można zmieniać smak
ajerkoniaku dodając
kakao,
kawę rozpuszczalną,
przyprawy korzenne itp. Polecam!Składniki:8
żółtek300 g zmielonego
cukru trzcinowego250 ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego100 ml ekstraktu
waniliowego200 ml
wódkiŻółtka przełóż do miski, wsyp
cukier i postaw miskę nad garnkiem z parującą
wodą (
woda nie może stykać się z miską). Ubijaj na najwyższych obrotach 10 minut. Masa powinna być puszysta a
cukier powinien się rozpuścić. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj
mleko, następnie ekstrakt i na koniec
wódkę. Lekko przestudź, przelej do butelki i włóż do lodówki.
Ajerkoniak przed spożyciem musi postać w lodówce minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce.