ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka "Gniazdka"

Ciasteczka "Gniazdka"

nazwa

Wykonanie

Zanim zaprezentuje pierniczki zapraszam was na kruche ciasteczka otoczone delikatna pianką z dodatkiem konfitury malinowej. Polecam ciasteczka są bardzo pyszne!
Składniki:
200 g masła temp. pokojowa
130 g cukru pudru
4 żółtka
100 g mąki ziemniaczanej
270 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
Beza:
4 białka temp.pokojowa
280 g cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego (najlepiej własnej produkcji)
Dodatkowo:
240 g konfitury malinowej
dwie duże blachy do ciastek
worek cukierniczy
tylka "gwiazdka"
Przed pieczeniem warto jest sparzyć jajka wrzątkiem!
Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy okrągłą foremką ciastka i układamy na blaszce. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 12-15 minut. Studzimy.
Beza:Białka najlepiej ubijają się gdy są w temp.pokojowej. Miska powinna być odtłuszczona a w białku nie powinna znaleźć się nawet odrobina żółtka!
Białka ubijamy na sztywno, pomalutku wsypujemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie stawiamy miskę nad garnkiem z mocno parującą wodą (dno miski nie powinno dotykać wody) i ubijamy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Pianę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na brzegach ciastka koło pozostawiając pusty środek. Wszystkie ciastka układamy na blaszce albo desce tak żeby się nie dotykały i odstawiamy do wysuszenia w temp. pokojowej minimum 24h, najlepiej dwa dni.
Do środka ciastka nakładamy 1/2 łyżeczki konfitury.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-gniazdka.html