Wykonanie

Zanim zaprezentuje pierniczki zapraszam was na kruche
ciasteczka otoczone delikatna pianką z dodatkiem
konfitury malinowej. Polecam
ciasteczka są bardzo pyszne!Składniki:200 g
masła temp. pokojowa130 g
cukru pudru4
żółtka100 g
mąki ziemniaczanej270 g
mąki pszennej +
mąka do podsypywania
Beza:4
białka temp.pokojowa280 g
cukru1 czubata łyżka
cukru waniliowego (najlepiej własnej produkcji)Dodatkowo:240 g
konfitury malinowejdwie duże blachy do
ciastekworek cukierniczytylka "gwiazdka"Przed pieczeniem warto jest sparzyć
jajka wrzątkiem!Ucieramy
masło z
cukrem, następnie dodajemy pojedynczo
żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy
mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice
mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy okrągłą foremką
ciastka i układamy na blaszce. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 12-15 minut. Studzimy.
Beza:
Białka najlepiej ubijają się gdy są w temp.pokojowej. Miska powinna być odtłuszczona a w
białku nie powinna znaleźć się nawet odrobina
żółtka!
Białka ubijamy na sztywno, pomalutku wsypujemy
cukier i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie stawiamy miskę nad garnkiem z mocno parującą
wodą (dno miski nie powinno dotykać
wody) i ubijamy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Pianę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na brzegach
ciastka koło pozostawiając pusty środek. Wszystkie
ciastka układamy na blaszce albo desce tak żeby się nie dotykały i odstawiamy do wysuszenia w temp. pokojowej minimum 24h, najlepiej dwa dni.Do środka
ciastka nakładamy 1/2 łyżeczki
konfitury.