ßßß Cookit - przepis na Tarta z kajmakiem na paluszkowym spodzie

Tarta z kajmakiem na paluszkowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych połączeń mam nadzieje że i wasze kajmak i sól hi, hi, hi :D Lubicie? Dzisiaj, mam dla was wyjątkową tartę. Dziecinnie prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać, zmielić i jest. A smak niebo w gębie (no jeśli lubicie kajmak i sól). Słonym składnikiem i bazą spodu są zmielone paluszki :D na to kajmak a połączenie serka mascarpone i jogurtu równoważy całość. Takie proste a takie pyszne :D
Fani słodko słonych wypieków znajdą na blogu jeszcze przekładańca
Składniki:
Spód:
150g słonych paluszków ( u mnie Saltletts)
50 g herbatników
150 g rozpuszczonego masła
Masa kajmakowa:
400 g kajmaku
2 łyżki mleka
Masa śmietankowa:
250g serka mascarpone
220g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
Forma do tart 24-25 cm
Paluszki i herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy a następnie przekładamy do foremki. Dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki minimum 30 minut (możemy też przygotować spód dzień albo dwa wcześniej).
Masę kajmakową wkładamy do miski z gorącą wodą i czekamy aż zrobi się bardziej płynna. Dodajemy mleko i mieszamy aż składniki się połączą. Kajmak przekładamy na spód, wyrównujemy i czekamy aż jego temperatura spadnie.
Serek miksujemy z jogurtem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Masę przekładamy na kajmak, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
* Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy już spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.
* Jeśli chcemy do masy śmietankowej możemy dodać ubitą śmietanę kremówkę. W tym przypadku musimy zwiększyć ilość żelatyny.
* Kajmak kupowany w sklepie jest dosyć gęsty dlatego rozrzedziłam go mlekiem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/10/tarta-z-kajmakiem-na-paluszkowym-spodzie.html