ßßß
Jedno z moich ulubionych połączeń mam nadzieje że i wasze kajmak i sól hi, hi, hi :D Lubicie? Dzisiaj, mam dla was wyjątkową tartę. Dziecinnie prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać, zmielić i jest. A smak niebo w gębie (no jeśli lubicie kajmak i sól). Słonym składnikiem i bazą spodu są zmielone paluszki :D na to kajmak a połączenie serka mascarpone i jogurtu równoważy całość. Takie proste a takie pyszne :DFani słodko słonych wypieków znajdą na blogu jeszcze przekładańcaSkładniki:Spód:150g słonych paluszków ( u mnie Saltletts)50 g herbatników150 g rozpuszczonego masłaMasa kajmakowa:400 g kajmaku2 łyżki mlekaMasa śmietankowa:250g serka mascarpone220g gęstego jogurtu naturalnego2 łyżeczki żelatynyForma do tart 24-25 cmPaluszki i herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy a następnie przekładamy do foremki. Dociskamy do dna i boków formy. Wkładamy do lodówki minimum 30 minut (możemy też przygotować spód dzień albo dwa wcześniej).Masę kajmakową wkładamy do miski z gorącą wodą i czekamy aż zrobi się bardziej płynna. Dodajemy mleko i mieszamy aż składniki się połączą. Kajmak przekładamy na spód, wyrównujemy i czekamy aż jego temperatura spadnie.Serek miksujemy z jogurtem dodajemy żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Masę przekładamy na kajmak, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.* Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy już spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.* Jeśli chcemy do masy śmietankowej możemy dodać ubitą śmietanę kremówkę. W tym przypadku musimy zwiększyć ilość żelatyny.* Kajmak kupowany w sklepie jest dosyć gęsty dlatego rozrzedziłam go mlekiem.