Wykonanie

Jedno z moich ulubionych połączeń mam nadzieje że i wasze kajmak i
sól hi, hi, hi :D Lubicie? Dzisiaj, mam dla was wyjątkową tartę. Dziecinnie prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać, zmielić i jest. A smak niebo w gębie (no jeśli lubicie kajmak i
sól). Słonym składnikiem i bazą
spodu są zmielone paluszki :D na to kajmak a połączenie
serka mascarpone i
jogurtu równoważy całość. Takie proste a takie pyszne :DFani słodko słonych wypieków znajdą na blogu jeszcze przekładańcaSkładniki:Spód:150g słonych paluszków ( u mnie Saltletts)50 g
herbatników150 g rozpuszczonego
masłaMasa kajmakowa:400 g kajmaku2 łyżki
mlekaMasa śmietankowa:250g
serka mascarpone220g gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
żelatynyForma do tart 24-25 cmPaluszki i
herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone
masło, mieszamy a następnie przekładamy do foremki. Dociskamy do dna i
boków formy. Wkładamy do lodówki minimum 30 minut (możemy też przygotować spód dzień albo dwa wcześniej).Masę kajmakową wkładamy do miski z gorącą
wodą i czekamy aż
zrobi się bardziej płynna. Dodajemy
mleko i mieszamy aż składniki się połączą. Kajmak przekładamy na spód, wyrównujemy i czekamy aż jego temperatura spadnie.
Serek miksujemy z
jogurtem dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości
wody. Masę przekładamy na kajmak, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.*
Żelatynę zalewamy
wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. Gdy już spęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy.* Jeśli chcemy do masy śmietankowej możemy dodać ubitą
śmietanę kremówkę. W tym przypadku musimy zwiększyć ilość
żelatyny.* Kajmak kupowany w sklepie jest dosyć gęsty dlatego rozrzedziłam go
mlekiem.