ßßß Cookit - przepis na Mazurek bakaliowy na waflu

Mazurek bakaliowy na waflu

nazwa

Wykonanie

Mazurek dla zapracowanych. Wystarczy ubić białka, dodać bakalie i włożyć do piekarnika. Szybko, łatwo i prosto a w trakcie pieczenia możemy zająć się np. sprzątaniem :/ albo czymś bardziej przyjemniejszym :D Mazurek jest bardzo smaczny, słodki a jak użyjemy ulubionych bakali gwarantuje nam to pełen sukces.
Składniki:
5 białek
200 g cukru pudru
400 g ulubionych bakali
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 wafel, andrut ( mój miał wymiar 30x22 cm)
Ubijamy białka, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąco biała. Delikatnie mieszając dodajemy mąkę i bakalie. Masę rozsmarowujemy na waflu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C na 15 minut a następnie zmniejszamy temp. do 120*C i pieczemy jeszcze 75 minut.
* Uważajmy żeby do białek nie trafiło żółtko!
Przepis Bożeny Dykiel
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/04/mazurek-bakaliowy-na-waflu.html