ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Chyba nie muszę ich przedstawiać myślę, że wszyscy je znają i choć raz mieli okazje ich spróbować. Więc nie będę pisała jakie są dobre :D Troszeczkę pracy przy nich jest, ale raz w roku w karnawale jak najbardziej wskazane :D
Z 1kg mąki wyjdzie około 110 sztuk. Składniki zaznaczone na czerwono to składniki na połowę porcji.
Składniki:
1 kg mąki luksusowej / 1/2 kg mąki + mąka do podsypania
8 żółtek / 4 żółtka
600 ml kwaśnej śmietany / 300 ml śmietany
2 łyżki wódki, soku z cytryny, octu,
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder
plasterek ziemniaka
Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy rozkłócone żółtka, śmietanę, wódkę, cukier i sól. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Ciasto powinno być twarde i lekko zbite. Bierzemy wałek i bijemy ciasto aż się spłaszczy następnie składamy na pół i znowu bijemy i tak około 15 minut. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto dzielimy na trzy części. Stolnice oprószamy mąką, wałkujemy porcje ciasta bardzo cienko, kroimy na ukośne pasy mniej więcej 11x4 cm. Nacinamy wzdłuż przez środek, przez otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy.
Rozgrzewamy olej, wrzucamy plasterek ziemniaka gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest rozgrzany i możemy wrzucać partiami faworki. Gdy sie zarumienią przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na półmisek i oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/01/faworki.html