Wykonanie

Chyba nie muszę ich przedstawiać myślę, że wszyscy je znają i choć raz
mieli okazje ich spróbować. Więc nie
będę pisała jakie są dobre :D Troszeczkę pracy przy nich jest, ale raz w roku w karnawale jak najbardziej wskazane :DZ 1kg
mąki wyjdzie około 110 sztuk. Składniki zaznaczone na czerwono to składniki na połowę porcji.Składniki:1 kg
mąki luksusowej / 1/2 kg
mąki +
mąka do podsypania8
żółtek / 4
żółtka600 ml kwaśnej
śmietany / 300 ml
śmietany2 łyżki
wódki,
soku z cytryny,
octu,2 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soliolej do smażenia
cukier puderplasterek
ziemniakaMąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy rozkłócone
żółtka,
śmietanę,
wódkę,
cukier i
sól. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Ciasto powinno być twarde i lekko zbite. Bierzemy wałek i bijemy ciasto aż się spłaszczy następnie składamy na pół i znowu bijemy i tak około 15 minut. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.Ciasto dzielimy na trzy części. Stolnice oprószamy
mąką, wałkujemy porcje ciasta bardzo cienko, kroimy na ukośne pasy mniej więcej 11x4 cm. Nacinamy wzdłuż przez środek, przez otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy.Rozgrzewamy
olej, wrzucamy plasterek
ziemniaka gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że
olej jest rozgrzany i możemy wrzucać partiami
faworki. Gdy sie zarumienią przewracamy na drugą stronę. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na półmisek i oprószamy
cukrem pudrem.