Wykonanie
Tłusty Czwartek to jeden z moich ulubionych dni w roku.Rano zakupiłam po 2 pączki: z
marmoladą, z
serem, z
adwokatem i z
toffi. Czyste obżarstwo, choć to "tylko" 4 pączki na osobę. Czekając aż M
wróci z pracy przypomniałam sobie, że uwielbia
faworki. Ja specjalnie za nimi nie przepadałam, ale postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Ah, niech chłop wie jaką ma dobrą babę :)Jak na moje pierwsze
faworki to wyszły całkiem niezłe. Po dodaniu wystarczająco dużej ilości
cukru pudru nawet mi zasmakowały. Część wyszła trochę za gruba. Trzeba na prawdę cienko rozwałkować ciasto by
faworki wyszły chrupiące.

Czas przygotowania : 40-50minSkładniki (na ok 30 sztuk):- 350g
mąki- 4
żółtka- łyżka
spirytusu (lub
octu)- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
cukru- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenie- 5 łyżek gęstej
śmietany-
olej do smażenia-
cukier puder do posypania1.
Mąkę wymieszaj z
cukrem i
solą. Dodaj
żółtka,
spirytus i
śmietanę.2. Całość zagnieść na jednolitą masę.3. Rozwałkuj cienko porcję ciasta.4. Pokrój ciasto na paski. W każdym zrób nacięcie w środku, przez które przeciągnij jeden koniec.5. Smaż na głębokim
oleju aż się zarumienią.6. Wyciągnij gotowe
faworki i osącz na ręczniku papierowym.