Wykonanie

Galette z
borówkami i
kakao według przepisu Gordona
Ramsay. Wybrani mogli jej spróbować na festiwalu dobrego smaku albo na pikniku blogerów :D Dostała same pozytywne oceny, wszyscy bardzo chwalili smak i ciekawe nadzienie. Więc podaje przepis bo może ktoś chciałby ją przygotować w domu a kto nie jadł to polecam bo świetnie smakuje i można ja przygotować naprawdę w bardzo krótkim czasie.Składniki:Ciasto:200 g
mąki100 g
masła50 ml zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie:150 g
cukru120 g
kakao140 g bardzo miękkiego
masła2
jajkaDodatkowo:300-400 g
borówek1 łyżka kwaśnej
śmietanygruby
cukierZ podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru powinno
mieć grubość około 2-3 mm.
Cukier i
kakao mieszamy, dodajemy
masło,
jajka, i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a masa
zrobi się wilgotna. Nadzienie wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto pozostawiając trzy centymetrowy margines. Na
masie układamy
borówki, zawijamy ciasto a brzegi smarujemy kwaśną
śmietaną i posypujemy
cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 40-45 minut. Ciasto utrzymuje świeżość do 3 dni.