Wykonanie

Kto nie zna szarlotki sypanej? No chyba wszyscy :D A na pewno takie leniwce jak ja! W lodówce zostało mi trochę puree z
rabarbaru i zaczęłam się zastanawiać do czego by go wykorzystać. Przejrzałam zeszyt i znalazłam przepis na szarlotkę i tak sobie pomyślałam a gdyby tak zastąpić
jabłka rabarbarem? No spróbujmy zobaczymy co z tego wyjdzie. Wyszło smakowicie, wiadomo :D Delikatne, kruche, lekko kwaskowate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Gdy ma się gotowe puree przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut!Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
kaszy manny3/4 szklanki
cukru180 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie:1 kg
rabarbaru4-6 łyżek
cukruodrobina
wodyRabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka podlewamy odrobiną
wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy
rabarbar już się rozpadnie miksujemy wszystko na papkę. Dodajemy
cukier do smaku. Studzimy.Tortownice o wymiarach 21 cm wykładamy pergaminem i natłuszczamy. W misce mieszamy
mąkę,
kasze mannę,
cukier i proszek. Na dno tortownicy wsypujemy około 1 szklanki, na to wykładamy 1/2 część
rabarbaru znowu posypujemy mieszanką, wykładamy resztę nadzienia i wysypujemy resztę sypkich składników.
Masło kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 40-50 minut w temp.200*C.* Do przygotowania wersji z
jabłkami potrzebne będzie 1 kg startych na grubych oczkach
jabłek.