ßßß Cookit - przepis na Rabarbarówka sypana :D

Rabarbarówka sypana :D

nazwa

Wykonanie

Kto nie zna szarlotki sypanej? No chyba wszyscy :D A na pewno takie leniwce jak ja! W lodówce zostało mi trochę puree z rabarbaru i zaczęłam się zastanawiać do czego by go wykorzystać. Przejrzałam zeszyt i znalazłam przepis na szarlotkę i tak sobie pomyślałam a gdyby tak zastąpić jabłka rabarbarem? No spróbujmy zobaczymy co z tego wyjdzie. Wyszło smakowicie, wiadomo :D Delikatne, kruche, lekko kwaskowate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Gdy ma się gotowe puree przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 10 minut!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
180 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg rabarbaru
4-6 łyżek cukru
odrobina wody
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka podlewamy odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy rabarbar już się rozpadnie miksujemy wszystko na papkę. Dodajemy cukier do smaku. Studzimy.
Tortownice o wymiarach 21 cm wykładamy pergaminem i natłuszczamy. W misce mieszamy mąkę, kasze mannę, cukier i proszek. Na dno tortownicy wsypujemy około 1 szklanki, na to wykładamy 1/2 część rabarbaru znowu posypujemy mieszanką, wykładamy resztę nadzienia i wysypujemy resztę sypkich składników. Masło kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 40-50 minut w temp.200*C.
* Do przygotowania wersji z jabłkami potrzebne będzie 1 kg startych na grubych oczkach jabłek.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/05/rabarbarowka-sypana-d.html