Wykonanie
Dzisiaj zdrowe i dietetyczne
ciastka. Bez zbędnego tłuszczu i
cukru.
Mąkę zastąpiłam mielonymi
płatkami owsianymi, które zawierają dużą ilość węglowodanów,
białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Do osłodzenia
ciastek użyłam
daktyli, które są bardzo słodkie. Z badań naukowców wynika, że
daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu
cukru we
krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Samo zdrowie! W sam raz dla osób, które są na diecie, dbają o zdrowe odżywianie i jeśli chcemy dać coś zdrowego, i pożywnego naszym dzieciom.Składniki :2 szklanki
płatków owsianych100 g
suszonych daktyli2
jajka180 g
jogurtu naturalnego albo greckiego1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPłatki owsiane prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną mielimy je drobno. Ja do tego celu użyłam blendera :}.
Daktyle kroimy na drobne kawałki. Do miski wsypujemy mielone
płatki,
proszek do pieczenia,
sól i
daktyle. W drugiej misce podbijamy
jajka z
jogurtem. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Odrywamy małe kawałki i formujemy małe
ciasteczka. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 30 minut w 180*C. Po podniesieniu
ciastka, spód powinien być złotawo-brązowy.