ßßß Cookit - przepis na Ciastka owsiane z daktylami ( zdrowe i dietetyczne)

Ciastka owsiane z daktylami ( zdrowe i dietetyczne)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zdrowe i dietetyczne ciastka. Bez zbędnego tłuszczu i cukru. Mąkę zastąpiłam mielonymi płatkami owsianymi, które zawierają dużą ilość węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Do osłodzenia ciastek użyłam daktyli, które są bardzo słodkie. Z badań naukowców wynika, że daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Samo zdrowie! W sam raz dla osób, które są na diecie, dbają o zdrowe odżywianie i jeśli chcemy dać coś zdrowego, i pożywnego naszym dzieciom.
Składniki :
2 szklanki płatków owsianych
100 g suszonych daktyli
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego albo greckiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną mielimy je drobno. Ja do tego celu użyłam blendera :}. Daktyle kroimy na drobne kawałki. Do miski wsypujemy mielone płatki, proszek do pieczenia, sól i daktyle. W drugiej misce podbijamy jajka z jogurtem. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Odrywamy małe kawałki i formujemy małe ciasteczka. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 30 minut w 180*C. Po podniesieniu ciastka, spód powinien być złotawo-brązowy.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/04/ciastka-zdrowe-i-dietetyczne.html