Wykonanie

Przepis znaleziony w starej gazecie, kupionej na bazarze. Bardzo mnie zaciekawił nigdy jeszcze nie piekłam
wafli zawszę je przekładałam kremem, ale żeby piec! Oczami wyobraźni widziałam
palący się piekarnik. Przepis odłożyłam, ale cały czas o nim myślałam. W końcu zaryzykowałam i upiekłam. I co mi z tego wyszło? Bardzo smaczny torcik o
kawowo,
bezowym smaku.
Wafle są chrupiące, rewelacyjnie skomponowały się z kremem a
orzechy uzupełniły smak. Podsumowując torcik jest przesmaczny i polecam go wszystkim.Składniki:5 okrągłych
wafli (
andruty)8
białek250 g mielonych
orzechów włoskich1 szklanka
cukruMasa:8
żółtek1 szklanka
cukru250 g
masła2 czubate łyżeczki
kawy ( nie rozpuszczalnej!)1 łyżka
spirytusu50 g drobno pokrojonych
orzechów włoskichJajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dosypywać
cukier. Do piany wsypać mielone
orzechy i delikatnie wymieszać. Na waflach rozsmarować pianę, a następnie każdy z nich zrumienić na złoty kolor około 10 minut w temp. 180*C.
Żółtka z
cukrem ubić na parze. Około 10 minut do momentu, aż masa
zrobi się jasno żółta a pod palcami nie będzie wyczuwalny
cukier. Ostudzić. Zaparzyć
kawę w 1/2 szklanki wrzącej
wody. Lekko przestudzić. Utrzeć
masło, cały czas mieszając dodawać po łyżce masy
żółtkowej, na koniec dodać
alkohol, 2 łyżeczki naparu z
kawy i fusy. Żeby wydobyć jak najwięcej fusów z
kawy należy użyć drobnego sitka.Masą przełożyć
wafle. Pierwszy
wafel układamy pianą do góry, masa i przykrywamy stroną z pianą.
Wafle pokrywamy od strony nie pokrytej pianą z
białek! Górę pokrywamy kremem i posypujemy drobno pokrojonymi
orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia.

Zapomniałam dodać!Dość duży problem miałam ze znalezieniem okrągłych
wafli. Udało się je dorwać dopiero w makro.W większości sklepów dostępne są tylko
wafle prostokątne, które są za duże. Jeśli nie zależy nam na tym, żeby torcik był okrągły, można kupić
wafle prostokątne i je przyciąć.