Wykonanie
Planujecie zrobić kolację walentynkową? Jeśli tak potrzebny będzie
chleb!Składniki:3 szklanki
mąki220 ml soku z
buraków1 łyżka
soli50 g
drożdży1 łyżeczka
cukru3 łyżki
oliwy z oliwekkostki
loduSok z
buraków delikatnie podgrzać. Do szklanki wlać 100 ml soku, wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski wsypać
mąkę, dodać,
sól,
oliwę, rozczyn i sok z
buraków. Zagnieść ciasto ( jeśli ciasto klei się do rąk dosypać troszeczkę
mąki). Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.Ciasto wyjąć na blat oprószony
mąką. Utworzy z ciasta kulę, w środku zrobić dziurę i rozciągnąć ciasto tworząc koło. Przenieść na blaszkę i uformować kształt
serca.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Nagrzać piekarniki do 180*C, na dolną blaszkę wrzucić kostki
lodu. Ciasto oprószyć
mąką i wstawić do piekarnika na 40 minut. Studzić na kratce.Z podanych składników wyjdą dwa średniej wielkości
serca.