Wykonanie

Pierwszy raz jak zobaczyłam przepis trochę się zdziwiłam,
gruszki i banan? Nietypowe połączenie, jeszcze o takim nie słyszałam. Zainteresował mnie na tyle, że postanowiłam zamieszać w garnku. Muszę przyznać, że wyszło ciekawe połączenie, smaki się uzupełniają tworząc pyszną całość. W oryginalnym przepisie został użyty
cukier żelując, ja zamieniłam go na
galaretkę cytrynową a
cukru już nie dodawałam dla mnie było wystarczająco słodkie. Sezon na
gruszki jeszcze trwa więc zachęcam do mieszania w garach :]Przygotowanie: 2 , 5 godzinySkładniki:3 kg obranych
gruszek3 duże
banany3 żółte
jabłka np. antonówka
cynamon2
galaretki cytrynoweew.
cukierGruszki gotować na małym ogniu 15 minut.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki wrzucić do garnka i rozgotować. Odcedzić
gruszki, dodać pokrojone
banany,
jabłka i
cynamon do smaku. Składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i podgrzewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać
galaretki i
cukier. Przelać do wyparzonych słoików. Do dużego garnka wkładamy słoiki zalewamy
wodą do 1/2 wysokości i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ustawiamy do góry dnem i studzimy.