ßßß Cookit - przepis na Przecier jabłkowy na zimę

Przecier jabłkowy na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

To jest nasz podstawowy słoiczek na zimę. Zreszta- jak już pisałam cierpimy na "klęskę urodzaju jabłek". Bardzo mnie ona cieszy. Mamy litry przecieru, czy jak kto woli, musu jabłkowego.
Jest to tzw "smak dzieciństwa"... :)
Lubię bardzo mieć dużo takich słoiczków w spiżarni. Przydają się do śniadania, na kolację, na obiad, do ciasta, do naleśników... Zastosowań tysiące!
A wykonanie - banalne.
Składniki:
Jabłka
cukier - do smaku
Wykonanie:
Jabłka należy pracowicie obrać ze skórki i wydrążyć gniazda (czyli pozbawić jabłka ich ogryzków;) ) dla przyspieszenia procesu gotowania można je rozdrobnić w sposób dowolny (np pokroić w ćwiartki, albo zetrzeć na tarce).
Do wielkiego gara wlać troszeczkę wody i włożyć do nich jabłka. Gotować na małym ogniu. Dosyć długo, ale nie tak długo jak dżemy. Trzeba cierpliwie poczekać aż jabłka się rozpadną. I teraz są 2 szkoły:
- można rozetrzeć blenderem na gładką masę - mamy wtedy mus jabłkowy
- można nic nie robić - mamy wtedy takie jabłka w kawałkach - niektórzy wolą taki np do szarlotki.
Na koniec dodajemy troszkę cukru. Można więcej, można mniej, ale troszkę trzeba - dla lepszego zakonserwowania musu. (taka wersja bez cukrowa będzie później - pewnie za 3 tyg, jak będę miała nową dostawę jabłek).
Wrzący mus wlewamy do gorących słoików, zakręcamy je i odstawiamy do wystygnięcia. A później już tylko do spiżarni na półkę.
Polecam! :)
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/08/przecier-jabkowy-na-zime.html