Wykonanie
Jeśli ktoś się nie boi odpalać piekarnika przy tych temperaturach, polecam pyszne frytki z piekarnika. Na przekąskę, do obiadu smakują wybornie i są ciekawą odmianą zwykłych frytek.Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 30-40 minutSkładniki:4 średnie
ziemniaki2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
czosnku w proszku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżka świeżej
kolendry1/2 łyżki świeżego
oreganoZiemniaki kroimy jak na frytki i umieszczamy w misce z zimną
wodą( kilka minut). Wylewamy
wodę i suszymy frytki papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki polewamy
oliwą, posypujemy
solą,
pieprzem,
czosnkiem i posypujemy drobno pokrojoną
kolendrą i
oregano. Przekładamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C do chwili aż uzyskają złoty kolor. Warto jeszcze podczas pieczenia od czasu do czasu przemieszać.