ßßß
Jeśli ktoś się nie boi odpalać piekarnika przy tych temperaturach, polecam pyszne frytki z piekarnika. Na przekąskę, do obiadu smakują wybornie i są ciekawą odmianą zwykłych frytek.Przygotowanie: 15 minut | Pieczenie: 30-40 minutSkładniki:4 średnie ziemniaki2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki czosnku w proszku1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżka świeżej kolendry1/2 łyżki świeżego oreganoZiemniaki kroimy jak na frytki i umieszczamy w misce z zimną wodą( kilka minut). Wylewamy wodę i suszymy frytki papierowym ręcznikiem. Ziemniaki polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem i posypujemy drobno pokrojoną kolendrą i oregano. Przekładamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C do chwili aż uzyskają złoty kolor. Warto jeszcze podczas pieczenia od czasu do czasu przemieszać.